Voor veel mensen lijkt het de ultieme vakantie droom: een eigen vakantiewoning, het hele jaar beschikbaar, op een prachtlocatie, waar je elk gewenst moment naartoe kan rijden of vliegen om eens even lekker weg te zijn van de drukte van het alledaagse leven. Toch hoeft dit helemaal geen droom te blijven, maar kun je dit verwezenlijken. De chaletbouw is bijvoorbeeld een stuk betaalbaarder dan de meeste mensen denken: vaak is het voor mensen met enig spaargeld goed te betalen, en bovendien moet je niet vergeten dat het natuurlijk niet alleen een aankoop maar ook een investering is. Reden genoeg dus om je droom te verwezenlijken! 

Praktische voordelen 

Allereerst heeft de aanschaf van een vakantiewoning of chalet een aantal praktische voordelen. Zo ben je er allereerst van verzekerd dat je vakantie kan houden in een comfortabele woning, die bovendien ook nog op een locatie staat die je enigszins kent en erg waardeert. Zo voelt vakantie dan al snel als een thuis ver weg van je huis in plaats van een verblijf op een compleet onbekende plek. Toch kan je ook, mits je de locatie ietwat strategisch kiest, ervoor zorgen dat er in de buurt veel nieuwe locaties zijn om te ontdekken en te bezoeken. Zo blijft een vakantie een goede afwisseling tussen bekend comfort en nieuwe ontdekkingen. 

Personalisering

Een ander groot voordeel dat een eigen vakantiewoning of chalet kopen heeft is het feit dat het veel persoonlijker voelt tijdens je verblijf dan een hotel of een gehuurd appartement. Zo kan je het inrichten en laten maken naar je eigen smaak, heb je altijd genoeg slaapplaatsen voor kinderen of bezoek, en weet je meteen wat je wel en niet in je woning hebt liggen. Ook is het handig dat je vakantiespullen op de plaats van bestemming achter kan laten: zo hoef je nooit meer op zoek naar kampeerspullen of zwembroeken die diep in de schuur verborgen liggen. 

Een investering

Ook moet je er rekening houden met het feit dat het geld dat je in de woning steekt, niet weg is: als je een mooie vakantiewoning laat bouwen op een fijne plek heb je zomaar kans dat je het zelfs voor meer kan verkopen dan dat het je gekost heeft. Dat terwijl een aanzienlijk deel van de gebruikelijke kosten van vakantie, namelijk verblijfskosten, grotendeels wegvalt: het enige dat je dan nog moet betalen zijn zaken als elektra, hetgeen vaak niet veel kost, zeker niet in het buitenland. Maar zelfs als je het niet met winst verkoopt is het nooit het geval dat je niks meer van het geld terugziet: dit terwijl je jaarlijks wel een hoop geld bespaart op verblijfskosten. Effectief ben je dus goedkoper uit op de lange termijn. 

Het kan dus, mocht je genoeg geld hebben gespaard om het te kunnen veroorloven, erg de moeite waard zijn om eens te overwegen om een eigen vakantiewoning te laten bouwen. Het is vaak een stuk betaalbaarder dan men aanvankelijk denkt, en je krijgt er veel voordelen voor terug. Bovendien kun je altijd eens langsgaan bij een aannemer of een verkoper om een beeld van alle mogelijkheden te krijgen. Daarna kun je het altijd nog overwegen.