Nog geen plannen voor de zomervakantie of zin in een weekendje of midweek weg? Een stad, dichtbij de natuur en het liefst ook nog aan het water. Dan zoek je vast snel naar locaties in het buitenland. Maar dat is nergens voor nodig!

In Nederland zijn er genoeg leuke steden en dorpjes te ontdekken. En of je nou op zoek bent naar een zomervakantie of naar een weekendje weg, Elburg is één van de plekken die je niet over mag slaan!


De geschiedenis

Elburg is al meer dan 700 jaar oud. Wanneer de plaats werd opgericht is niet bekend, maar al in 1291 werd de stad genoemd in schriftelijke bronnen. In de veertiende eeuw werd Elburg, de stad uitkijkend op de Zuiderzee, een vesting. Het stratenpatroon van de huidige stad dateert ook uit deze tijd.


Must-sees

Elburg is grotendeels bewaard gebleven, de stadsmuren en de Vischpoort geven je een inkijkje in het leven van de middeleeuwen. Naast deze bezienswaardigheden is er nog veel meer te zien. Loop bijvoorbeeld een rondje over de wallen langs de gracht of bezoek de kazematten in de stadsmuren.

In de verschillende musea leer je meer over het Elburg van vroeger. In Elburg en omgeving zijn verschillende musea, bijvoorbeeld de museumsmederij. Hier leer je alles over het ambacht van de smid. In Museum Elburg kom je meer te weten over het oude Elburg zelf.

Kijk wanneer je over de oude kinderkopjes loopt ook eens naar de stoepen voor de huizen. Deze keitjesstoepen zijn gemaakt van witte keien en hebben vaak een symbool met zwarte keien. Dit symbool stond vaak voor het beroep, zie je een vis? Dan was er een vishandel.


Kom in actie!

Zin in wat meer actie? De mooie natuur in de omgeving is perfect voor een dagje wandelen of fietsen. Fiets bijvoorbeeld naar een andere Hanzestad in de buurt of geniet van fietsen langs het Veluwemeer.

Liever op het water? Ook dat is mogelijk! In Elburg kun je een bootje huren en er zijn genoeg andere gelegenheden voor watersport. Daarna kun je lekker ontspannen aan het strand!


Overnachting nodig?

Er is genoeg keus. Rondom de oude binnenstad zijn genoeg campings, B&B’s en andere bijzondere overnachtingen (bijvoorbeeld op een echte Elburger Botter!). Deze liggen niet direct in de binnenstad, maar wel op loop- of fietsafstand van het centrum.

Ga je liever voor wat meer luxe of wil je niets liever dan in de binnenstad zelf overnachten? Ook dat is natuurlijk mogelijk. In Hotel Elburg kun je terecht voor een prettige overnachting. Stap het hotel uit en je staat in hartje Elburg!


En eten?

Aan eetgelegenheden is geen gebrek in deze Hanzestad. Voor een simpele snack kan je terecht bij één van de cafetaria’s. Een lekkere lunch vind je bij één van de lunchrooms. En voor het diner heb je ook diverse opties.

Voor een echte culinaire ervaring ga je naar restaurant Achter de Poorte. Het restaurant dankt haar naam aan haar locatie. Je raadt het al: achter de oude Vischpoort.


Veel plezier!

Zo zie je maar weer, een leuke vakantie is niet ver weg. Zien we je binnenkort in Elburg?