De zomervakantieperiode is voor veel mensen een rustige periode. De één gaat op vakantie en de ander besluit om zijn woning een opknapbeurt te geven. Is dat laatste voor jou het geval? Lees dan zeker even door. In dit artikel delen we namelijk een aantal praktische tips over het opknappen van je woning in de zomervakantie.

De tuin

Aangezien de meeste beplanting in de zomermaanden het hardst gegroeid is de tuin de place to be als het om een opknapbeurt gaat. Snoei struiken die te groot zijn geworden of verplaats ze naar een andere plek in de tuin waar ze meer ruimte hebben.

Naast de beplanting is het goed om even naar de tegels te kijken. Liggen die nog mooi recht of zijn ze wat verzakt? In dat laatste geval is het goed om de tegels te verwijderen, de verzakte grond op de hogen en de tegels weer netjes terug te plaatsen.

Een ander onderdeel van de tuin dat bij uitstek geschikt is om een onderhoudsbeurt aan te geven, is de schutting. Hout blijft namelijk in een betere conditie als je het eens in de paar jaar een onderhoudsbeurt geeft. 

Dat kan in de vorm van een verfbeurt. Als je de schutting geen andere kleur wilt geven gebruik dan kleurloze beits. Op die manier zorg je er toch voor dat er een beschermlaag ontstaat en behoud je de kleur van je schutting. 

De garagedeur

De garagedeur is een onderdeel van de woning dat over het algemeen geen of weinig onderhoud krijgt. En toch is het goed om ook hier even aandacht aan te geven. Zo kun je de onderdelen van de garagedeur met speciale onderhuidse olie insmeren zodat ze soepel blijven functioneren en minder snel slijten.

Daarnaast is het aan te raden om het deurblad met een sopje af te nemen, zodat bijvoorbeeld vogelpoep geen kans krijgt om verkleuringen in het deurblad te maken.

Garagedeur vervangen

Is je garagedeur aan vervanging toe en overweeg je om in de zomerperiode de deur te laten vervangen? Dan is het goed om te weten dat veel garagedeur specialisten in de zomerperiode hun zaak een aantal weken sluiten.

Doe hier van tevoren dus even navraag over bij je garagedeur specialist, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

De voordeur 

Met name houten voordeuren gaan er na verloop van tijd steeds minder mooi uitzien. Daarom is het belangrijk om je houten voordeur eens in de 4-5 jaar een nieuwe verflaag te geven. Schuur het hout van tevoren eerst even goed op, zodat de nieuwe verflaag goed kan hechten.

Wat je ook kunt doen, is dat je de verfbeurt laat voor wat het is en de voordeur in zijn geheel vervangt voor een voordeur van aluminium. Aluminium voordeuren zijn in principe onderhoudsvrij en werken niet. Daarmee bedoelen we dat het materiaal niet of nauwelijks krimpt of uitzet. Zeker in de wintermaanden scheelt dat tocht en kou in huis en dat is weer goed voor je energierekening.

Een nieuwe vloer

Als er een onderdeel van je woning is Dat bij uitstek geschikt is om in de zomerperiode te vervangen is het wel de vloer. Als je de vloer namelijk gaat vervangen zul je je spullen uit huis moeten halen. En natuurlijk kun je gebruik maken van tijdelijke opslag, maar je kunt er ook voor kiezen om de spullen in je tuin neer te zetten en af te dekken, zodat ze bij een eventuele regenbui geen schade oplopen. Dat scheelt je niet alleen een hoop gesjouw, maar ook kosten die je anders had moeten maken om een opslagruimte te huren.

Welke klus ontbreekt? Vul het lijstje aan!

Heb je dit artikel gelezen en mis je een klus? Stuur ons dan even een berichtje met jouw aanvulling, dan zetten we hem er snel bij, alvast bedankt.