Wintersport is natuurlijk hartstikke leuk, maar de kou is natuurlijk wat minder. Als je niet wil bevriezen tijdens je skisessie, is het verstandig je zo warm mogelijk aan te kleden. Maar je wil natuurlijk ook genoeg bewegingsvrijheid hebben. Hoe hou je in je kledingkeuze rekening met allebei deze aspecten? Dat lees je in dit blog.

 

Kleding van wol

 

Een stof die uitermate goed warmte vasthoudt is wol. Wol is namelijk een levende stof die zich aanpast aan jouw lichaamstemperatuur. Daarnaast is wol erg goed in vocht absorberen (ideaal als je in de sneeuw valt), geurbestendig en ook nog eens ademend! Maar hetgeen wat wol zo perfect maakt als wintersportkleding is toch wel dat het veel elastischer is dan synthetische stoffen, wat zorgt voor veel draagcomfort. Er zijn allerlei manieren om wol in je outfit te verwerken: denk aan een wollen trui, bodywarmer of jas. Let er wel op dat kleding van echt wol een beetje prijzig kunnen zijn, maar na een kleine investering zal je er lang plezier van hebben!

 

Draag laagjes

 

Bijna alle merken wintersportkleding houden zich aan het laagjes-systeem. Dit houdt in dat je onder je kleding warm (thermo)ondergoed draagt, dan een warme tussenlaag (van dons, wol etc.) en daar bovenop een beschermende laag die de wind goed tegenhoudt. Op deze manier zitten er luchtlagen tussen je kleding, die als een hele goede isolator functioneren. Daarnaast kan je op deze manier heel makkelijk en snel je temperatuur reguleren: op warme dagen of binnen bij de après ski trek je een laagje uit en op koude dagen doe je een laagje extra aan. 

 

Functionaliteit over vorm

 

Vaak is het zo dat je er door al die lagen kleding niet heel stijlvol uit zal zien, maar dit tijdens de wintersport is het belangrijker dat je je makkelijk over de piste heen kan bewegen en warm blijft dan dat je iedereen impresst met je looks. Misschien vind je heil in het feit dat je niet de enige bent die er zo bijloopt.