Heb je even genoeg van alle drukte om je heen? Wil je graag tot rust komen tijdens een rustgevend weekend? Dan is een weekend retraite misschien wat voor jou! Maar wat is een retraite nu precies? En welke verschillende vormen zijn er?

 

Een oud katholiek gebruik

Nog niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat een katholieke school in Nederland of Vlaanderen een retraite organiseerde. Tijdens deze retraite probeerden de deelnemers tot nieuwe geloofsinzichten te komen of het geloof op een nieuwe manier te ervaren. In de laatste decennia is de retraite ook populair geworden buiten de geloofswereld. Vaak staan tijdens deze retraites de zin van het bestaan of persoonlijke levensvragen centraal.

 

De stilte retraite

Tijdens deze vorm van retraite staat stilte centraal. De gedachte hierachter is dat de geest van nature niet naar binnen, maar naar buiten is gericht. In de drukke wereld waarin wij leven, worden onze zintuigen voortdurend bestookt met allerlei signalen. Hierdoor verliezen we soms bijna het contact met onze eigen ik. Door de beoefening van stilte richten we de aandacht naar binnen, om het contact met onze eigen ik te herstellen.

 

De wandel retraite

Wandelen betekent dat je in beweging moet komen. De filosofie achter deze retraitevorm is dat je zelf ook in beweging komt. Je weet misschien nog niet waar je heengaat, maar wel dat je je huidige plek verlaat. Tijdens de wandelretraite maak je vanzelfsprekend verschillende wandelingen. Daarnaast zijn er ook workshops en gesprekken die ervoor zorgen dat je dichter bij jezelf komt.

 

Bezinningsretraite

Ben je even het overzicht kwijt? Een bezinningsretraite helpt je om een pas op de plaats te maken. Je krijgt tijdens de retraite de nodige begeleiding om je te helpen het overzicht terug te krijgen. Deze retraite is bedoeld om jezelf eventjes op de eerste plaats te zetten en je eigen prioriteiten boven tafel te krijgen.

 

Er zijn nog verschillende andere vormen van retraites. Zo heb je schrijfretraites, yogaretraites, meditatieretraites enzovoorts. Bij elke vorm van retraite blijft het belangrijkste doel om in contact te komen met jezelf. Je kunt daarvoor de manier kiezen die het beste bij jou past!