Of je nu voor het eerst gaat reizen of niet, een ding dat we allemaal gemeen hebben, is dat we allemaal reisangsten hebben. En terecht. Dag in dag uit worden we gebombardeerd met nieuws en beelden over hoe eng de wereld kan zijn. Deze constante stroom van verhalen over massale schietpartijen hier en terroristische aanslagen daar verandert onze kijk op de wereld om ons heen. Het goede nieuws is dat er ook een wereld vol wonderen is en dat het heel goed mogelijk is om deze angsten te overwinnen, zodat we al het goede kunnen ervaren dat reizen te bieden heeft. Dit artikel gaat over de grootste reisangsten en hoe je ze kunt overwinnen, zodat je je leven niet in een hoekje verstopt.

  1. Verdwalen

Bijna iedereen heeft een onbekend terrein betreden en het is geen leuke ervaring. Een taalbarrière, jetlag en andere wetten ineens aanleren wordt een enorme ramp. Er is geen goede manier om te voorkomen dat je verdwaalt, maar het meenemen van een GPS en goede kaarten tijdens je reis kan je helpen het grootste deel van de tijd je weg te vinden. Als je merkt dat je op een plaats zonder straatnaambordjes bent, waardoor je kaart onbruikbaar wordt, bel dan je hotel of zoek een politiebureau op en vraag om advies.

  1. Angst voor een ramp

Wat als het vliegtuig crasht? Wat als er een terroristische aanslag is? Wat als ik ziek of gewond word? Veel mensen zijn bang om te reizen vanwege de mogelijkheid van dit soort grootschalige (en onwaarschijnlijke) rampen. Deze angsten kunnen worden overwonnen met logisch denken. Ik denk dat een ding om te onthouden is dat deze risico’s ook in jouw dagelijks leven voorkomen, dus reizen zal niet ervoor zorgen dat je deze rampen tegenkomt. Het lijkt alleen maar enger vanwege de onbekende omgeving. Om deze angsten te overwinnen, behandel je ze als de risico’s die je tegenkomt in het dagelijks leven, maar waar je nog steeds mee kunt leven.

  1. Het eten niet lekker vinden

Eten kan echt een reis maken of breken. Als je een specifieke voedingsbehoeften hebt, neem dan de tijd om voedselopties in het land van bestemming te onderzoeken. Evenzo, als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, moet je meer te weten over de keuzes van het restaurant. Als je op een cruise gaat, moet je er rekening mee houden dat het volgen van een allergie-, veganistisch of vegetarisch dieet betekent dat je elke dag hetzelfde of variaties op een basisthema eet.

  1. Het ontmoeten van dieven en zakkenrollers

We hebben allemaal horrorverhalen gelezen over zakkenrollers en dieven die je reisgeld, camera, paspoort en creditcards stelen. Zakkenrollers en dieven richten zich op toeristen, maar je kunt zakkenrollers vermijden door je geld en reisdocumenten in een geldriem of buidel te verbergen, te achterhalen waar zakkenrollers samenkomen (bijvoorbeeld in de Notre Dame in Parijs) en meer in contact te komen met de lokale bevolking dan zich te kleden als een toerist. Laat een bedrag achter bij vertrouwde familieleden of vrienden in het geval het ergste gebeurt, zodat ze geld kunnen sturen via Western Union.

  1. Ziek worden tijdens de reis

Het is nooit leuk om ziek te zijn, vooral als je ver van huis bent. Bezoek jouw arts voordat je op reis gaat en zorg ervoor dat je alle vaccinaties hebt ontvangen die nodig zijn om naar het land van bestemming te reizen. Koop ook een medische reisverzekering.

Uiteindelijk zou ik zeggen om op je innerlijke stem te vertrouwen. Luister naar je innerlijke stem die je vertelt om te reizen en je dwingt om dagelijks na te denken over reizen. Er kunnen een aantal negatieve gedachtes aan de gang zijn die verband houden met je angst, maar je moet ze langzaam afbouwen en focussen op de innerlijke stem die zegt dat alles in orde zal zijn. Wat is eigenlijk het ergste dat kan gebeuren met jou?